Öppet Spår 2013

2013-02-27 @ 10:33:00
JAG KLARADE DET! I december så ställde jag mig på skidorna för första gången. Har sen dess kört 10 mil sammanlagt och som längst 1,5 mil i sträck. Enligt Vasaloppets hemsida så rekommenderar dom 50 mil innan för att få en positiv upplevelse, upsi. Kanske inte så konstigt att jag hade en fruktansvärd ångest och ont i magen dagarna innan starten skulle gå.

Målet var att klara alla spärrtider. De första 3 kontrollern gick bra. Hade ett superfäste men det fick man ju sota rejält för sen när det var utför hehe. Det var inte 1 eller 2 som gled förbi mig utan det var säkert 10-20 st i varje jäkla backe så det var bara till att staka nerför också.. Sen när jag kom fram till Evertberg (4,9 mil in i loppet) så var det nära till gråt alltså. MIN RYGG!!! Jag hade sån fruktansvärd kramp och var orolig för spärrtiderna. Men jag insåg där att jag låg långt före spärrtiderna så då började jag ta längre vila vid kontrollerna och jag stannade även någon gång ute i spåret för att sträcka ut ryggen. Nu var målet att komma under 11 timmar!

Det var bara att pinna på. Kilometer efter kilometer. Och när jag kom till sista kontrollen och inser att jag har bara 9 km kvar till mål så var det nära till gråt där också, men denna gången av lycka! "Det är inte ens 2 varv runt golfbanan där hemma" tänkte jag. Och på slutet började även glidet komma så de sista kilometrarna var så sjukt härliga.

När jag började höra speakern och skymta den där upploppsrakan så pirrade det i hela kroppen. JAG GJORDE DET! Det tog 10 timmar och 50 minuter. UNDER 11 TIMMAR. YES!!! Och trots mina ynka 10 mil i bagaget och krampen i ryggen så var denna resan en positiv upplevelse. Det går inte att förklarar känslan att befinna sig i spåret en hel dag och sen glida in i mål. Så många känslor!
 
Och till slut, 90% av allt sitter i huvudet. Det är helt sjukt hur mycket man klarar av bara man har bestämt sig. Det hade inte spelat någon roll om jag hade varit i mitt livs form, hade huvudet tvekat så hade det inte gått.

En fjärdedel av Svenska Klassikern klar!

Sälen

2013-02-22 @ 08:42:42
Sista måltiden innan avfärd mot Sälen. Det börjar pirra REJÄLT nu. iPoden är laddad med 10 timmar och 37 minuters podcast. DET MÅSTE RÄCKA. Som sagt det är INSTAGRAM (liivetoday) som gäller nu om ni är intresserad av min lilla tur på 9 mil på söndag.

Jag återkommer nästa vecka och då med mindre fokus på skidor och mer på.. vanlig träning (?) hehe

Lunch

2013-02-20 @ 18:55:00
När jag äter omelett så brukar det oftast bli till frukost och då är det enbart ägg, vatten, salt och peppar. PISSETRIST. Men ibland så dimper den briljanta idéen ner kring lunch att jag kan ju äta en MATIGARE variant och då kör jag allt möjligt i. Idag blev det paprika, korv, mozarella, rödlök och lite bladspenat. MICKET gott!


Snart är det dags

2013-02-18 @ 19:11:00
Jag har sagt det förrut men jag säger det igen. JAG. ÄLSKAR. SPENATSOPPA. Det går fort och det är så jäkla gott! Här har ni receptet.

Nu börjar jag bli riktigt nervös! Det är mindre än en vecka kvar till Öppet Spår nu. WIE. Imorgon åker jag hem till Småland igen. Förhoppningsvis så ligger snön kvar där så jag hinner åka lite innan jag åker upp till Sälen på fredag. IIIH.

Om ni vill följa mig under dessa 9 mil så får ni börja följa mig på instagram: liivetoday. Tänkte bjuda på massa LIVE-uppdateringar från spåret hihi


Vinterglass med en touch av sommar

2013-02-17 @ 19:12:00
Den där glassen igår morse gjorde att jag fick mersmak! Fick helt enkelt bli en "vinterglass" idag med en liten touch av sommar. MUMMA!

banan (som jag hade haft i frysen en timme)
kakao
en skvätt mjölk
kardemumma

MIXA ihop allt och sen är det bara in i frysen med det. GOTT & enkelt. Sen hade jag lite jordgubbar till för det är så jäkla gott till choklad :)

Glass till frukost?

2013-02-16 @ 15:39:00
Dagens frukost bestod utav... glass! Dammade av min yonanas, men det går givetvis att göra detta med en vanlig mixer. Det som behövs är bara massa frusna bär/frukt. Jag hade banan, hallon & blåbär. Sen mixade jag ner en avokado på slutet (ej frusen). Mellan varven så smulade jag ner en utav mina bars.

Något annat som också är sjukt gott är att bara mixa ihop frusen banan och lite kakao. GRYM chokladglass.


Fredag

2013-02-15 @ 17:41:00
Idag har jag jobbat mycket med ingefära och varmt vatten! Allt för att halsen ska ge med sig. Roligare än såhär blir det tyvärr inte nu när halsen muckar med mig. Som sagt, INTE LÄGE!!

I helgen ska jag försöka få ihop en liten film som jag vet att många av er har efterfrågat.
Hoppas ni får en fin helg! JUSTE tack så mycket för era fina kommentarer i föregående inlägg. PUSS

Var det bättre förr?

2013-02-14 @ 14:44:00
Vaknade upp med halsont och paniken spred sig genom kroppen. INTE LÄGE! Att bli sjuk nu vore verkligen piss.
SÅ, därför är det C-vitaminer i mängder som gäller idag!

Efter att har varit grymt dålig på att uppdatera bloggen under en tid så känner jag att det börjar rulla på igen. Däremot så känner jag att jag kanske har tappat bort mig lite och vad denna bloggen handlar och står för. Så jag måste bara fråga er. VARFÖR läser ni min blogg? Är det något ni saknar från förr, eller alltid har saknat?
Jag skulle bli jätteglad om ni skulle vilja lämna en liten kommentar för att hjälpa mig komma igång REJÄLT nu!

Bars

2013-02-13 @ 18:48:00
Idag har jag gjort bars. Eller i alla fall något liknande. Jag gjorde det lite på en höft så jag kan inte riktigt måtten men såhär såg det ungefär ut..


0,5 dl solrosfrön
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl kokosflingor
1,5 dl fiber havregryn
2 dl olika nötter
1 dl blandade bär (jag hade tranbär, gojibär, sultan russin)
12 dadlar
en rejäl klick jordnötssmör
lite vatten
1 äggvita

Hacka dadlarna och värm dom med lite vatten och jordnötssmöret i en kastrull för att få det lite kladdigt. Sen är det bara att ösa ihop allt och ner i en matberederare. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Jag skar upp bitarna innan jag satte in det i ugnen men det går säkert att göra det efter också. In i ugnen, 175 grader i 15 minuter.
Sen la jag över det på ett galler och satte in det i frysen en stund. Hällde också på lite mörkchoklad.


Fröfrallor

2013-02-12 @ 22:47:09
Här ska ni få ett sjukt gott recept! Mamma hade gjort dom nu när jag var hemma under helgen.. tror receptet kommer ifrån tidningen Amelia.

ca 10-12 frallor
1/4 paket jäst
2,5 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön (eller pumpakärnor eller både och)
1 dl linfrön (eller chiafrön eller både och)
1 tsk salt
1 tsk honung
1 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl

Lös jästen med vattnet i en bunke. Rör i resten av ingredienserna utom dinkelmjölet.
Arbete ner dinkelmjölet lite åt gången. Täck bunken med plastfilm och lämna en liten glipa. Ställ det kallt över natten i ca 10 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut smeten på bakplåt, strö över lite frön om du vill, och grädda i ca 10-13 min tills de fått fin färg. Låt kallna på galler under bakduk...


FÖR JÄKLA GODA!



Frukost

2013-02-11 @ 19:17:09
Vad äter ni till frukost? För ni äter väl frukost..?

Jag hittade en bild i arkivet på en frukost jag åt för några veckor sedan. Dagen blir liiiite finare med en fin och bra frukost, tycker jag. Självklart så orkar man inte varje dag hålla på och greja med sin frukost utan det viktigaste är ju att man får ner den i maggen så man håller en bra balans under dagen. Men visst är det roligare när man har lagt ner lite extra tid på sin frukost..

Imorgon ska jag lägga upp ett recept på nyttiga frallor/bullar. SÅ VI HÖRS IMORGON!

Hur går det?

2013-02-10 @ 22:03:00
Tänkte bara höra med er hur det går med allt? Ni som hade som nyårslöfte att ni skulle börja träna 2013.. går det bra? Håller motivationen fortfarande? Har ni fått de resultat ni ville ha?

Ett litet tips från coachen. TA. DET. LUGNT. När jag började min resa så satte jag upp massa delmål bara för att det inte skulle kännas som en evighet innan jag fick känna att jag hade lyckats. Jag tog det ganska lugnt. Det fick ta tid för jag ville förändra hela min livsstil och inte bara skaffa någon becah 2010-kropp.

Om jag skulle ha börjat min resa idag så hade jag velat göra vissa saker lite annorlunda.
1. KASTAT UT VÅG JÄVULEN. Den är hemsk. Alla dessa hekton som kunde förstöra en hel dag. PISS. Skit i den! Måttband, träningstester, bilder eller kläder ÄR SÅ MYCKET BÄTTRE!
2. Börjat träna styrketräning MYCKET tidigare. Det är ju muskler vi vill skaffa oss. Vissa kanske vill ha mer än andra men det är ändå STARKARE vi vill bli. Så in i gymmet snabbt som bara den, eller ett hemma-gym! Kombinera med kondition. GRYMT.
3. VARIERAT min träning lite mer. Dels för att det är så jäkla lätt att tappa motivationen och dels för att man kommer in i ett mönster då man tränar samma muskler likadant hela tiden. SÅ våga testa nya saker :)

Så GE INTE UPP om det känns lite tungt nu. Det kommer att gå. Ha inte för höga mål heller vänner. Det blir bara jobbigt. Se till att få in en bra kost och träning naturligt i din vardag! LYCKA TILL! KÖTTA!
 

Skidträning

2013-02-09 @ 18:37:00
Har åkt hem till småland över helgen så jag kan köra lite skidor! Helt enkelt som ett litet träningsläger för mig själv. Det är nämligen bara 2 VECKOR kvar tills det är dags för Öppet Spår. Nervös? EH JAPP!

Så denna helgen innebär KÖTTNING ute i skidspåren. Känns bra! Förresten, ses vi i spåren under Öppet Spår den 24/2?

Nyttig chokladpudding

2013-02-08 @ 17:44:00
Detta kanske kan bli helgens efterrätt. Chokladpudding.

Receptet räcker för ungefär 3 mindre glas.

2 bananer (har ni dessutom frysta bananer så blir det fluffigare)
1 mogen avokado (det kan bli en ganska bitter smak om den inte är mogen)
2 msk kakao
1 msk jordnötssmör (detta kan ni hoppa över om ni vill)
1 äggvita
en nypa vaniljpulver hade jag i också

Mixa ihop allt utom äggvitan. Vispa äggvitan fluffigt för sig och vänd sen försikigt i smeten.
In i kylskåpet en stund och sen är det dags att servera. MÄKTIGT som bara den är det.

Jordnötssmör

2013-02-07 @ 18:22:00
 
Imorgon tänkte jag göra en efterrätt som kommer att smaka bättre med lite jordnötssmör i så jag gjorde helt enkelt eget idag. TÖNTIGT enkelt. Det är bara att mixa, mixa och mixa ihop jordnötter (salta eller osaltade) och lite rapsolja så har ni ett fint och hemgjort jordnötssmör. VOILÀ!

Gröt i form

2013-02-02 @ 18:09:35

Jag såg något liknande recpet någonstans men jag kommer inte ihåg var jag såg det så jag fick röra ihop lite som jag kände helt enkelt.

1,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl bär (jag hade blåbär)
2 ägg
0,5 dl mjölk
en nypa vaniljpulver
en banan

Mixa ihop allt. Häll upp det i en form och ställ sen in det i mikron. Jag hade mina inne i ca 3,5 minut men det beror på dels vilken mikro ni har, hur stor form osv så ni får hålla lite koll.
Jag toppade sen med lite turkisk yoghurt blandat med äppelmos. GOTT och mäktigt!


Bon appétit!